Skoro každý tak začíná a je to moc dobře. Nejlepší základ pro pochopení správného zadání pro ohrady na klíč a nabytí základních zkušeností s údržbou a vedením ohrad. Navíc každý, kdo se pokusí o experimenty s ohradou ví, jaká technologie funguje a co funguje méně.

Pokud bude ohrada svépomocí postavena z dobrých materiálů, je to vhodné řešení pro nejmenší, a naopak velké výměry. Malí mají dost času a ochoty věnovat se kutění, velcí mají prostředky na nákup vlastní technologie a obvykle čas a sílu na stavbu rozsáhlých pastevních areálů, jejich změny a údržbu.

Často jsou naši klienti pro ohrady na klíč právě z řad hospodářů, kteří mají za sebou první ohrady svépomocí. Vyzkoušeli si experimenty se sloupky, kopáním či vrtáním jam, zakopávání, hutnění či dokonce betonování.

Mají vlastní zkušenosti s různých materiálů a pochopili, že vlastní technologie na ohrady se vyplácí za mnoho a mnoho let, pokud vůbec. Zkrátka jednoúčelové stroje více stojí, než pracují.

Problém bývá také s materiálem, na trhu je nepřeberné množství dodavatelů, kteří se liší nejen cenou ale hlavně kvalitou. Internet je plný všelijakých sloupků doslova za pár kaček, jen se často kvalitou a zpravováním nehodí pro strojové zatloukání, kvalita je průměrná, sloupky jsou vyráběny z kulatiny určené často na palivo.

Naše doporučení

Při plánování se můžete ušetřit nejvíce peněz. Dobře navržená ohrada například pro skot nebo ovce umožňuje na rovných úsecích vzdálenost sloupků až 11 metrů a každý roh navíc přináší jen dodatečné náklady a komplikace při údržbě.

Když budete plánovat ohradu, ověřte si také cenu dodávky na klíč od více dodavatelů.