Chovatelé se nás ptají: doporučíte na pevné ohrady plast, beton nebo dřevo? Na trhu jsou všechny varianty, my jednoznačně radíme dřevo.

Plast
Plastové sloupky jsou obvykle z recyklátu a splňují technické parametry pro použití v ohradách, ale mají řadu nevýhod.

Hlavní nevýhoda je způsob kotvení sloupků do země. Plast se nedá zatloukat, a to ani tehdy, pokud má kovovou výztuž. Sice je “věčný”, ale jeho náhrada či výměna při poškození zvířetem nebo mechanizací je komplikovanější s každým kilem betonu, který slouží k jeho upevnění v terénu.

Plast navíc trpí pobytem na slunci a v neposlední řadě je vždy rovný, když je vyroben, ale stárnutím, zejména v případě, kdy je namáhán, se jeho tvar mění. Plast jde jen obtížně použít na opravdu napnuté ohrady, boční tah nesnese.

Při jeho kotvení do země je třeba kalkulovat k ceně sloupků vrtání, čištění otvoru, zásyp nebo betonování. Výsledkem je sloupek, který je vhodný pouze na podporu vodiče v izolátoru.

Výhodou plastu je, že je minimálně vodivý, byť často bývá recyklovaný plast pórovitý, nemá uzavřenou strukturu a je „plný“ vody. Při nákupu plastu doporučujeme obezřetnost.

Beton
Výše uvedené nevýhody plastu platí pro beton.

Velkou nevýhodou betonu je jeho hmotnost při montáži, estetika a náchylnost k mechanickému poškození.

Stabilita betonu a řešení izolátorů (průběžné trubičky z plastu v definovaných odstupech) mohou být výhodou, ale úspora za izolátory představuje minimální úspory a pevná rozteč je spíše na škodu.

Naše doporučení

Dřevo
Nejlepší materiál na pevné ohrady je dřevo. V porovnání s ostatními materiály fakticky nemá konkurenci.